Så förbättrar du din engelska, del 4

Publicerat: 22 juli, 2008 i Uncategorized

Hur går det för er? Har ni följt några av mina tips och pluggat lite engelska på sistone? Hahaha, eller hur!

Men i alla fall, här är länkarna till de tidigare delarna i min ”tipsserie”:
Del 1
Del 2
Del 3

Jag tänkte nu dela med mig av lite fler metoder jag använt, alla ovärderliga i jakten på ett bättre språk. Man kan ju inte hålla på och läsa bloggar hela tiden. Kanske passar följande metoder bättre för vissa personer:

 • Podcasts. Podcasts är klockrent för att få höra spontant men ändå skärpt språk. Hitta en podcast som intresserar dig (inte det lättaste). Personligen tycker jag det är bäst med de casts som tar upp helt vardagliga, meningslösa saker. Annars begränsas ordförrådet till ett visst ämne. Skriv ner de ord och uttryck som du aldrig hört tidigare. Skriv även ned sådant du hört tusentals gånger men själv aldrig brukar använda. Lägg märke till hur enormt stor del av både svenskan och engelskan som består av färdiga uttryck! Gör det passiva ordförrådet aktivt.
 • Tv-serier. Gör samma som ovan med tv-serier du regelbundet tittar på. Det kan bli ganska glest mellan anteckningarna men se upp med alla uttryck som bara automatiskt glider förbi. Hjärnan är fenomenal på att hoppa över massor men ändå lyckas förstå hela sammanhanget. Läs mer om företeelsen här.
 • Language exchange. Jag brukar vara försiktig med att fråga engelskspråkiga kompisar hur man säger olika saker. Nog för att de tycker att det är lite kul men det finns oftast roligare saker att diskutera och man vill ju inte störa alltför mycket. Därför tycker jag det är bättre att skaffa en så kallad ”language exchange partner”. Eller varför inte flera? På sajten MyLanguageExchange kan man hitta engelskspråkiga som håller på att lära sig svenska. Man hjälper alltså varandra, oftast genom chatt och mail, men man kan också köra Skype. Se dock upp för presentationer av sorten: ”im eagerd to to teach someone whos willing to learn english. so if you can help me i can hel you thanks,” sådana som vill lära sig svenska ”för skojs skull” eller de som har fyra, fem språk listade som de vill lära sig. Inte seriöst!
 • Svenska uttryck. Utmana dig själv. Vet du hur man uttrycker alla de saker vi häver ur oss på svenska? När jag själv eller någon annan säger något specifikt ord eller uttryck jag inte skulle fixa på engelska brukar jag skriva ner det. Två exempel skulle kunna vara: ”Armen gick ur led” och ”hällor” (på jeans). Man får inte gissa en massa utan det är bäst att kolla upp. Så snart man börjat med den här lilla leken märker man att det är förvånansvärt mycket man missat! Det kan vara kul som fan också om man är lagd åt det hållet.
 • Dessutom: Lär dig vilken klang orden har och hur de används när du läser eller lyssnar på något. Jag visste t.ex. inte att man kunde använda ”authentic” om en person som är sig själv och känns äkta. När jag hörde det kändes det självklart men jag skulle inte kommit på att använda det så själv. Vänj dig av vid att översätta direkt från svenska till engelska i huvudet. Det vill säga, prata/skriv inte som en svensk som använder engelska ord. Var uppmärksam på hur annorlunda de faktiskt använder vissa tempus och sådant som att de gillar substantiv mer än vi.
 • Det viktigaste: Beröm dig själv! Peppa dig med positiva känslor. Gör inte som min morsa och gnäll över att din hjärna blivit så seg med åren att den inte längre är mottaglig för nya glosor. Bli istället sjukt glad över de grejer du faktiskt kommer ihåg!

Hitta översättningar och förklaringar på följande sajter: Tyda.se, Lexin, TheFreeDictionary, Urban Dictionary. Ibland står det dock knasiga saker i lexikon och då är det bättre att googla eller fråga någon. Glöm inte Googles utmärkta bildsökningsfunktion!

Annonser
kommentarer
 1. nintendotjejen skriver:

  Oh yeah, vet ni vad? Basisten har lirat in sin grej och det var skitbra! Så nu har vi en basist från Arizona i bandet. Bara sången kvar nu… och mixningen.Och jag hånglade med en skitsnygg brud i helgen, what about you?Man är på G!!

 2. Johan skriver:

  Ja vad säger man? Annat än att du är så där lagomt galen :-PWhat about me?..hmm..jag har jobbat…exciting, yes?

 3. tomSmoke skriver:

  Man kan också snacka med någon man känner som bott i USA eller England en längre tid. Men podcasts är ju suveränt. Brukar bl.a. lyssna på ”the disciplined investor” och ”Rock n roll geek show” podcastarna. Appropå språk så anmälde jag mig på en universitetskurs i Hindi men det var för få sökande så det blev inget 😦 Btw gå och lyssna på Stockholmska Catena på CatenaOnline.com. eller på allears.se Det är ett grymt bra metalband tycker iaf jag.

  • nintendotjejen skriver:

   Jag skulle personligen inte våga lära mig av någon som inte är native. 😉 T.ex. så har min farsa bott i Sverige i 40 bast och han kan inte säga en enda felfri mening.Rock’n’roll geek, är det mest musik på den? Jag lyssnar på heeeelt meningslösa podcasts nu. Mycket flamsiga tjejer finns det!Hindi, ja, där har du en livsuppgift. Men man kan ju lära sig själv genom Internet nuförtiden. Det är ju ett såpass stort språk också. Min brorsa lär sig japanska helt på egen hand nu. Du kan skaffa en sån language exchange partner som jag nämner i inlägget även för andra språk (hindi också, med största sannolikhet).

 4. Emil O skriver:

  En sak som jag tycker är viktig att nämna angående punkt 1 men speciellt punkt 2, är att man inte ska ta för givet att om man hör ett nytt, intressant och spännande uttryck, måste det betyda att det är en smart idé att använda det till vardags. För att hitta på ett exempel (kanske inte ett bra sådant, men ändå); om du ser på en fantasyserie och någon häver ur sig ”Foorsoth, my liege! Hast thou lost thy senses?” är det kanske passande i just den scenen, i just den serien, men ingenting folk brukar säga till varandra på riktigt. Man bör träna upp sig på att skilja på uttryck som är mest konstruerade i syfte att skapa bra drama på tv, och de som människor faktiskt brukar använda. Oh well. Mina två cent.

  • nintendotjejen skriver:

   Absolut, så är det ju. Man ska inte använda sånt man bara hört ett par gånger aktivt.Fast jag tror vi svenskar är ganska bra på att höra skillnad på vardagsspråk och formellt eller vitsigt språk.

 5. fiendishrabbit skriver:

  …måste bara skriva.Mega Man 9 släppt…i retrostil!http://www.youtube.co

  • nintendotjejen skriver:

   Ballt! Blev förvånad när jag insåg att det var 8-bitars. Har du klarat det ännu då? Ska tydligen vara sjukt svårt. Jag har lirat demon (där man bara kan köra en boss) och jag kom inte långt. Det är nästan skrämmande vad ens tolerans för svårighetsgrad sjunkit med den nya tidens spel. (Finns faktiskt ett gammalt blogginlägg jag skrivit om detta fenomen: http://hem.bredband.n…Observera att detta skrevs innan jag förbättrade min engelska. ;P )

 6. fiendishrabbit skriver:

  Klarat det? Inte ens i närheten.Har klarat av Splash Woman, Concrete Man, Galaxy Man och Jewel Man. Men de övriga. Ugh!Har inte ens kommit fram till varken Hornet Man, Plug Man eller Tornado Man (bofferjobbiga banor och minibossar). Och jag tror att man behöver antingen plug man eller Tornado mans vapen för att besegra Magma man (det behöver jag i alla fall).

  • nintendotjejen skriver:

   Jaså du, imponerande! Concrete Man var ju tillräckligt jobbig med den där himla elefanten. Gillar att det finns en woman med på ett hörn. Helt plötsligt bara. Splash Woman – låter nästan snuskigt.Ja, musiken är såååå jävla Mega Man (=überbäst).

 7. fiendishrabbit skriver:

  Musiken är dock grymt bra..

 8. fiendishrabbit skriver:

  Elefanten var ju skitlätt.Tog mig bara två liv att ta mig förbi elefanterna första gången. Första elefanten så hoppar man upp på stegen och pepprar honom. Andra elefanten så gäller det att låta bollen studsa över dig på vägen ut och sen hoppa över den på vägen in. Tredje så måste man hoppa över bollen på både vägen in och ut (och stå kvar på samma plats, inte så lätt med suget, men det går).Det var ju Concrete Man själv som var den jobbiga jefeln. Han är både snabb, har en floorslam attack och kan frysa fast dig. Vet inte hur jag skulle ha klarat honom utan Splash womans laser trident. Den gör inte så mycket skada, men kan blåsa rakt igenom hans betong.

  • nintendotjejen skriver:

   Andra elefanten? *gråter*Tredje elefanten??? *hoppar ner för ett stup*Men å andra sidan, måste man inte ha något specialvapen på den banan för att klara sig lättare?

 9. fiendishrabbit skriver:

  Jewel mans sköld (typ som Leaf mans vapen) gör det bra mycket enklare (för det är typ bara att springa hela banan förutom elefanterna), men annars så behövs inget special vapen för någonting. Om det inte vore för concrete man själv så skulle det vara en ganska bra första boss då Concrete mans vapen gör andra banor mycket lättare.PGA att Concrete man är så stenhård (hehe) så är Splashwoman en bra plats att börja. Eller typ Galaxy man (för Galaxyman är ganska lätt och Jewelman blir lätt med Galaxy mans Black Hole Bomb).Har hört att Hornet man ska vara en bra plats att börja (för att sen använda Hornet mans vapen för att klår Splash Woman), men banan är ju så ubersvår att jag har svårt att se det. Splash Woman är inte den lättaste att klå med bustern, men att ta Concrete man som nummer två är värt det.

  • nintendotjejen skriver:

   Leaf Man – måste vara Wood Mans brorsa. Jag får väl ge spelet en chans till då. En demo kan ju aldrig göra Mega Man rättvisa eftersom det är just denna primitiva icke-linearitet (som att man kan välja vilken boss man vill) som är varumärket. Samt att man ska kunna använda andra bossars vapen.

 10. fiendishrabbit skriver:

  *host* Jaja…Woodman då. Det var boffermånga år sen jag spelade Megaman 2.Och du kan typ börja var du vill.Men vissa bossar är ursvåra att klå utan rätt vapen och på många banor så kan du inte plocka vissa boosters utan något special vapen.Men det var ju precis samma sak i Megaman 1&2. Fanns special vapen som du behövde för att plocka upp vissa boosters, Crash Man var hur svår som helst utan Air mans vapen och samma sak gäller Fire Man (förutom hans svaghet då).P.S: Fast det här är nog en av des svåraste MM spelen. Dessutom har jag hört ryktet att en av slutbossarna i MM9 är en Yellow Devil klon (aaargh!).

  • nintendotjejen skriver:

   Wood Man… Han var lite lik en av mina ungdomskärlekar. (Och inte bara på namnet då.. :P)Mega Man 2, där kan jag klara alla gubbar utan specialvapen, de flesta också utan att träffas en enda gång. Tricket med Crash Man är att han hoppar och släpper en bomb varje gång man skjuter. Alltså ska man hoppa själv varje gång man skjuter och gå under honom – då klarar man honom lätt utan att förlora en enda prick. 1:an är lite svårare. Apropå Yellow Devil, läste du blogginlägget om han på ”PowerCon” som klarade det i 1:an med bara vanliga vapnet och utan att träffas? Kul å se live för en riktig nörd! 😉

 11. fiendishrabbit skriver:

  Updatering: Har efter mycket om och men klarat av alla 8 robot masters och tagit mig vidare till Wily castle.Och jo visst. Det är en yellow devil ”klon”, förutom att du har lite mer utrymme, bitarna flyger lite långsammare men det är TVÅ av dem som byter bitar med varandra.*svär lite för sig själv*Kommer typ aldrig att klara av MM9

  • nintendotjejen skriver:

   Satan vilken terror! 😦 Jag drömde t.o.m. om det där häromnatten.Var glad i alla fall att du inte måste köra om alla åtta varje gång du kommer till Wily-banan som på den gamla goda(?) tiden. Eller snackar jag skit nu?

 12. fiendishrabbit skriver:

  Jag har inte kommit till någon 8 bossars showdown än, men brukar inte den alltid finnas precis innan Dr.Wily själv?

  • nintendotjejen skriver:

   Jaha, nej det är jag som är knarkad. Jag syftade på det här med att köra om alla banor för att öht komma till Wily-banan. Men det savas väl så man slipper det? (hoppas jag)

 13. fiendishrabbit skriver:

  Save funktion inkluderad.

 14. fiendishrabbit skriver:

  Nja. Till och med gamla MM2 hade ju passwords som fungerade som savefunktion.

  • nintendotjejen skriver:

   Ja men inte Mega Man 1. 😉 Tröttnade man på att försöka på pusselmonstret där så fick man stänga av och vackert börja om från början med alla bossarna senare vilket ju var hell.Nuförtiden finns ju Youtube också där man kan kolla walkthroughs ifall man skulle bli för nyfiken på vad som skulle hänt om man klarat spelet. Dagens ungar har det alltför lätt.

 15. fiendishrabbit skriver:

  Efter att ha dött mot Yellow Devil klonen åtminstone 40 gånger så har jag nu klarat av MM9.Dr.Wily var (som vanligt) en mes jämfört bossarna som kom innan.Fast i MM9 var han mesigare än vanligt. Bara hans sista inkarnation var något vidare svår.

  • nintendotjejen skriver:

   WTF! Grattis! ;DOch nu till den viktigaste frågan av alla: Gick (bög)Dr.Wily ner på knä och bad om nåd i slutet som han brukar?

 16. fiendishrabbit skriver:

  Självklart… skulle det vara Megaman om han INTE gjorde det? De refererar till och med till alla tidigare gånger som Wily har förlorat mot Megaman med ett projicerat ”Wily på knän och ber om förlåtelse” montage.

  • nintendotjejen skriver:

   *Kollar slutet på Youtube* Ja, har man sett på maken. En orgie i nåd. S/M-fantasterna jublar. Eller så kanske han bara headbangat i alla dessa år? Med sin bröderna hårdrock-frilla.

 17. barnförsäkring skriver:

  http://www.livkompagn…intressant det där om aktiviteten =)

  • nintendotjejen skriver:

   Que? Förstod inte kommentaren. Om du försöker få pagerank genom kommentarer så tror jag det ligger ett non-follow script där vilket innebär att Google inte indexerar länkar i kommentarer. Är inte säker men om det är sant kan du spara en del tid. 😛

 18. manschettknappar skriver:

  Hej, läste intresserad om språk. kan varmt rekommendera http://www.tyda.com om ni vill översätt ord. Har hjälpt mig mycket i mitt arbetet att översätt en bok. Helt gratis oxå. Engelska lär man sig bäst i England, men det är bra hjälp på vägen… Mvh Johan

 19. jeanette skriver:

  tack för mycket bra artikel, har lärt mig mycket av den. ska försöka praktisera det bara. fortsätt gärna med det fina arbetet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s